De ce sunt temperaturi cu minus în spațiu, dacă Soarele reușește să încălzească Pământul? Explicația științifică din spate

de: Iulia Kelt
19 12. 2023

Mulți oameni s-ar putea întreba de ce temperatura din spațiu este atât de mică, dacă Soarele reușește să încălzească atât de eficient Pământul – iar asta ar fi o întrebare cât se poate de pertinentă.

Vezi și: NASA a calculat cât timp va mai fi viață pe Pământ. Cât timp mai are omenirea la dispoziție

Temperatura din spațiu, extrem de mică. Nimeni nu supraviețuiește fără costum de protecție

În primul rând, trebuie menționaț să spațiul are o temperatură de -270.45°C, în timp ce Soarele este într-adevăr fierbinte, dar într-un mod cât se poate de confuz.

Nucleul atinge temperaturi de peste 15 milioane de grade Celsius, în timp ce suprafața (fotosfera) scade la aproximativ 5,500 grade Celsius, iar coroana Soarelui (atmosfera exterioară) devine mai caldă pe măsură ce se îndepărtează de fotosferă, atingând temperaturi de 3.5 milioane de grade Celsius.

Vezi și: Misterul roșiilor crescute în spațiu. Ce s-a întâmplat cu tomatele de pe Stația Spațială Internațională, ce spune NASA

Care este explicația, de fapt

Deci, de ce nu este spațiul fierbinte? Ei bine, acest paradox aparent probabil vine din faptul că oamenii gândesc intuitiv la Soare ca la un foc fierbinte.

Acesta nu este, câtuși de puțin, modul în care se încălzesc planetele. Căldura pe care o simțim pe Pământ nu este căldură directă de la energia solară, ci rezultatul radiației solare emise de la Soare care interacționează cu particulele de pe Pământ.

Cu și mai puține particule pentru a interacționa în vidul spațiului, nu există suficientă materie pentru a se încălzi prin radiație. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că poți trimite o navă spațială aproape de Soare și să te aștepți să experimentezi temperaturi foarte reci. Atunci când pui materie în calea radiației solare, aceasta se va încălzi.

În cea mai apropiată zonă, scuturile solare ale sondei solare Parker a NASA, de exemplu, vor întâmpina temperaturi de 1,400°C în timp ce încearcă să-și mențină încărcătura la o temperatură apropiată de cea obișnuită. Asta se întâmplă pe măsură ce trece prin coroana Soarelui la viteze pe care obiectele create de om nu le-au atins vreodată.

Vezi și: NASA a generat în doi ani suficient oxigen pentru ca un câine mic să respire 10 ore pe Marte: ce planuri are agenția spațială